Z obrovských vajec sa vykľul nový dinosaurus

Z obrovských vajec sa vykľul nový dinosaurus

Z obrovských vajec sa vykľul nový dinosaurus

Aj s prispením slovenského paleontológa sa podarilo identifikovať nový druh dinosaura, ktorý sa liahol z obrovských vajec.

Tie merali až pol metra, vážili päť kilogramov a boli tak štvornásobne väčšie ako pštrosie. Hniezda gigantických vajec boli objavené v čínskej provincii Henan. Jedno z nich bolo však iné – obsahovalo zárodok „draka“. Nestihol sa vyliahnuť a zamrzol tak v čase na desiatky miliónov rokov.

Vajce so zárodkom dinosaura sa podarilo objaviť ešte v roku 1993 neďaleko mesta Nanyang. Následne však bolo prevezené do USA a na celých dvanásť rokov sa stalo majetkom Detského múzea v Indianapolise. Naspäť do Číny sa embryo s pomenovaním „Baby Louie“ dostalo až o dvadsať rokov neskôr a konečne sa začalo s jeho podrobným vedeckým výskumom. Vedci nový druh opísali v štúdii zverejnenej v žurnále Nature Communications a pomenovali ho Beibeilong sinensis – teda mláďa čínskeho draka. Na výskume sa podieľal aj Martin Kundrát, pracovník Centra interdisciplinárnych biovied Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

„Pozvanie čínskych kolegov k účasti na tomto projekte považujem za privilégium. Tento objav má tiež charakter medzníka slovenskej paleontológie. Teší ma, že aj v Košiciach píšeme históriu vedeckých úspechov tej najvyššej kvality. Návrat ilegálne vyvezeného Baby Louie späť do Číny je mimoriadny úspech svetovej paleontológie,“ uviedol Kundrát.

Z výskumu vyplýva, že „dračie embryo“ patrí k málo známym dravým dinosaurom zo skupiny Caenagnathidae, po slovensky moderné čeľuste. Nálezy týchto dinosaurov boli často nekompletné, a tak je Baby Louie jedným z najlepšie zachovaných exemplárov týchto dinosaurov. Tento unikátny nález vyriešil dlhotrvajúcu záhadu o tom, ktoré dinosaury znášali najväčšie vajcia, známe pod názvom Macroelongatoolithus.

Beibeilong sinensis žil pred 90 miliónmi rokov. Mal perie, primitívne krídla a zobák, no svojimi rozmermi by s prehľadom zatienil všetkých jeho súčasných príbuzných. Podľa výskumu embrya tento dinosaurus dorastal do veľkosti až osem metrov a vážil tri tony.

„Mnoho rokov bolo záhadou, aký druh dinosaura kládol takéto veľké vajcia do hniezda s priemerom tri metre,“ uviedla pre časopis NewScientist Darla Zelenitská z Univerzity v Calgary. „Niektorí vedci sa spočiatku domnievali, že vajcia mohli patriť tyrannosaurom, lebo poblíž sa našli fosílie tohto top predátora praveku.“ Nakoniec sa ukázalo, že išlo o nový druh vyhynutého tvora, ktorý bol najväčší zo všetkých známych živočíchov, ktorý sa o svoje potomstvo staral podobne ako súčasné vtáky.

Kundrát uviedol, že v štúdiu nových skamenených embryí bude pokračovať a čoskoro sa vydá do odľahlých končín Ázie odhaľovať ďalšie tajomstvá fenoménu čínskeho draka.

( článok )